Sünnet Kınasısının Önemi
Sünnet düğünlerinin vazgeçilmezlerinden biride sünnet kınasıdır. Sünnet çocuğuna kına yakılması, sünnet düğünü gelenekleri arasında bugüne kadar sürdürülen geleneklerden biridir. Genelde kına gecesi için özel bir gün ayrılır; yani ilk gün kına organizasyonu, ikinci gün sünnet düğünü şeklinde…
Geleneksel bir sünnet kına gecesi, sadece kadınlar arasında olur. Yöreye göre kimi zaman manilerle kimi zaman da türküler eşliğinde sünnet çocuğuna kına yakılır ve eğlence yapılır. Ancak kına, geline olduğu gibi avuç içine değil, çocuğun silah tutan parmağına yakılır. Kınayı yakan kişi bazı yerlerde yenge olurken, bazı yerlerde bu kişi, anne ve babası sağ olan bir yakın olur. Anneli babalı kişinin kına yakmasıyla çocuğun uzun ömürlü olması temenni edilir.
Sünnet çocuğu annesi, kınayı yakan kişiye hediye verir. Genelde bu hediye tülbent, iğne oyalı bir örtü ya da havlu olur. Bazı yörelerde ise kınayı yakan kişiye belli bir ücret verilir. Kınanın yakılmasının ardından sünnet çocuğunun yakınları çocuğa hediye olarak para takarlar. Sonra da müzik eşliğinde oyun oynanır. Kına gecesine katılan davetlilere başta çerez, limonata, meyve suyu olmak üzere çeşitli ikramlar yapılır. Bunun yanı sıra herkese kına dağıtılır. Günümüz sünnet düğünlerinde tıpkı nikah sonrası, nikah şekeri şeklinde hediye verilmesi gibi kına gecesinde de davetlilere hediye verilir. Bu hediye, içine kına konularak paketlenen biblo, anahtarlık, kutu vb. objelerden oluşabilir.
Sizlerde düzenleyeceğiniz sünnet düğününde sünnet düğünün geleneklerinden biri olan kınayı yakmanızı tavsiye etmekteyiz.
Cevapla