A’DAN Z’YE SÜNNET RÖPORTAJI
Çocuğunuzu hangi yaş aralığında, kime, hangi yöntemle sünnet ettireceğinizi; sünnet sonrası nelerle karşılaşacağınızı önceden bilmelisiniz. “Sünnet, ehil olmayan ellerde yapıldığı zaman sorunlar yaşanabilir” diyen Prof. Dr. Selami Sözübir, sünnetle ilgili merak edilenleri açıklıyor.
Sizin için her şeyden önemli olan çocuğunuz ve çocuğunuzun sağlığı söz konusuysa, onu sünnet ettirmeden önce A’dan Z’ye her şeyi öğrenmelisiniz. Sünnet esnasında ve sonrasında karşılaşılabilecek sıkıntılar, sünnete engel durumlar, sünnetten sonra yapılması gerekenler ve daha pek çoğu…
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı ve Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selami Sözübir, sünnetle ilgili sorularımızı yanıtladı.
Sünnetin faydaları nelerdir?
Sünnet, yaklaşık 5 bin yıldır uygulanan, dünyanın en sık yapılan cerrahi müdahalelerinden biridir. Sünnetin bugün dünyada faydaları tartışmalı olmakla beraber, genel anlamda sünnetin çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu geçirme oranını azalttığını, hijyen açısından ve bir takım viral hastalıklardan korunmada faydalı olduğunu kabul ediyoruz.
Sünnetin ideal yaş aralığı nedir?
Sünnet, çocuklara iki yaş aralığında uygulanabilir. Bu, ilk 18 ay içinde olmalıdır ya da 6 yaş ve üzerinde. İlk 18 ay dediğimiz erken sünnet, tıbben her zaman daha çok önerilir.
Özellikle yenidoğan sünneti, çocuklar için üç önemli avantajıyla ön plana çıkar: Bu avantajlar; yenidoğan döneminde genel anestezi almasına gerek olmaması, yara iyileşmesinin bu dönemde çok daha hızlı ve estetik olması, psikolojik olarak çocuğun etkilenmemesi olarak sayılabilir.
EN İDEALİ KLASİK SÜNNET
Sünneti kime yaptırmak gerekir?
Unutulmamalıdır ki ufak da olsa sünnet, cerrahi bir işlemdir. Bu bağlamda sünnet, bu konunun uzmanları tarafından, yani ehil ellerde ve penil bölge anatomisine hakim olan cerrahlar tarafından yapılması gereken bir işlemdir. Ayrıca materyal çocuk olduğu için hekimin çocuğa yaklaşım konusunda da eğitimli olması gerekir. Bundan dolayı mümkünse sünnet, çocuk cerrahları ve çocuk ürologları tarafından tarafından yapılmalıdır.
Sünnet nasıl yapılır?
Sünnette tercih edilmesi gereken metot cerraha göre farklılıklar gösterse de açıkçası klasik yöntem olmalıdır. Yani lazer, koter gibi daha çok reklam amaçlı, sonradan ortaya konan yöntemlerden kaçınmakta fayda vardır.
LOKAL ANESTEZİLİ SÜNNET RİSKLİ
Sünnet esnasında anestezi uygulanır mı?
Çağdaş tıp bugün çocuklarda hemen hemen tüm işlemlerin mümkünse genel anestezi altında yapılması öneriyor. Bu bağlamda sünnet yaptırırken genel anestezinden kaçınmamak gerekir. Özellikle de ufak yaş, yani ilk 18 ayda uygulanacak olan sünnetin yenidoğan dönemi hariç olmak üzere kesinlikle genel anestezi altında yapılması gerekir. Bu dönemde lokal anestezi altında yapılan sünnetler en çok komplikasyonun görüldüğü, en riskli sünnetlerdir.
Sünnet riskleri, Sünnet esnasında karşılaşılabilecek sorunlar nelerdir?
Sünnet, ehil olmayan ellerde yapıldığı zaman elbette sorunlar yaşanabilir. Sünnet sonrasında komplikasyon oranı %1 oranındadır ve en sık karşılaşılan komplikasyonlar; kanama, enfeksiyon ve hatalı sünnet olarak sıralanabilir.
ARTIK SÜNNET SONRASI ÖZEL BAKIMA GEREK YOK
Sünnete engel durumlar var mıdır?
Doğuştan pipi anomalileri olan çocuklarda sünnet bazı durumlarda yapılamamalıdır. Çünkü pipi anomalisinin düzeltilme operasyonunda sünnet derisinden faydalanmak gerekebilir. Bu durumda sünnet öncesi çocuğun bir çocuk cerrahı ya da çocuk üroloğuna muayene ettirilmesi çok çok önemlidir.
Sünnetten sonra yapılması gerekenler nelerdir?
Çağdaş sünnet sonrası ağrı problemi artık yaşanmıyor ve eskisi gibi ağır pansumanlar uygulanmıyor. Dolayısıyla aileler çoğu zaman sünnet sonrası özel bir bakım yapmak durumunda kalmazlar. Hekimin dört gün sonra bir kez pansuman yapması ve birkaç doz ağrı kesicisinin evde kullanılması yeterlidir. Özellikle yenidoğan ya da ilk 18 aylık dönemde yapılan sünnet sonrası, evdeki hayat hiç değişmeden devam edebilir.
Çocuk, sünnetten ne kadar sonra banyo yapabilir?
İlk pansuman sonrası, yani ortalama dört gün sonra çocuk banyo yapabilir.
Sünnet sonrası idrar yaparken ağrı yanma olur mu ?
Sünnet sonrası idrar yaparken normal şartlarda ağrı beklenen bir durum değildir. Çünkü sünnet esnasında işeme deliğine normal şartlarda dokunulmaz. Ancak özellikle ileri yaşlardaki çocuklarda psikolojik olarak ilk idrarlarda ağrı duyulduğu ifade edilebilir. Ancak birkaç kez idrar yaptıktan sonra bu şikayet kalmaz.
Sünnet sonrası çocukta ateş olur mu?
Sünnet sonrası çocukta ateş olmaz.
Bebeğe sünnet sonrası bez bağlanabilir mi ?
Elbette rahatlıkla bağlanabilir, hatta bebeğin sünnet zamanı bezli olması bir avantajdır. Bez hem koruma anlamında hem de bir pansuman anlamında yararlıdır.
Cevapla